Hoe meet je jouw kledingmaat?

Hoe weet je welke kledingmaat je hebt?

Weet jij altijd welke kledingmaat je hebt bij het online shoppen? Of wordt jij ook wel eens teleurgesteld als je eindelijk dat perfecte kledingstuk gevonden hebt en het blijkt niet te passen? Om “zeker” te weten dat je de juiste maat besteld kan je natuurlijk van te voren je confectiemaat berekenen. Zorg wel dat je zowel je maat opneemt voor je bovenkleding als voor je broek, dit kan namelijk afwijken van elkaar. Hoe weet je welke kledingmaat je hebt en dit meet lees je hier online in ons blog.

Stap 1 : Meten is weten, wat moet je doen om jezelf te meten?

Weet jij altijd welke kledingmaat je hebt? Om juist te meten is het het beste om alleen je ondergoed te dragen en het meetlint niet te strak te houden. Om zeker te weten dat het meetlint goed zit kan je natuurlijk altijd voor een spiegel gaan staan zodat je ziet of het meetlint recht zit.

Voor het opmeten van je bovenkleding heb je 3 lichaamsmaten nodig:

Borstomvang – Zorg dat het meetlint goed over het grootste deel van de borsten zit, ter hoogte van je tepels en ter hoogte van je schouderbladen.

Taillewijdte– Hierbij meet je het smalste deel van je taille, een goed truc hiervoor is om het meetlint om je taille te doen en dan je bovenlichaam lichtjes naar links of rechts te buigen. Op het punt waar je zij een “knikje” maakt zit het smalste deel van je taille.

Heupomvang – Hiervoor meet je juist het breedste deel van je heupen. Hou het meetlint losje om je heupen heen en schuif deze voorzichtig omhoog en omlaag. Op het moment dat deze aansluiten goed over het breedste deel van je heupen en billen heen gaat heb je de juiste heupomvang te pakken.

Voor het opmeten van je broekmaat hebt je dezelfde maten als bij je bovenkleding maar hier is het ook handig om je lengtemaat te meten.Deze meet je op vanaf de grond tot aan je lies, zorg dat je rechtop staat met gestrekte benen.

Lengtemaat 30 = 75-80 cm | Lengtemaat 32 = 81-85 cm | lengtemaat 33 = 86-90 cm | Lengtemaat 34 = 86-90 cm | Lengtemaat 36 = 91-96 cm | Lengtemaat = 97+ cm

Stap 2: In de maattabel opzoeken welke confectiemaat je hebt.

Maar hoe weet je welke kledingmaat je hebt? Wanneer er verschil zit tussen de borstomvang en de taillewijdte, of tussen de taillewijdte en de heupomvang ga je uit van de grootste maat. Hou er wel rekening met de stof! Als deze rekbaar is dan is het vaak verstandig om wel voor de kleinere maat te gaan.

Natuurlijk heb je ook de “one size fits all” kleding. Hierbij moet je rekening houden met dat dit vaak gericht is op maat M/L. Hou er dus rekening mee dat one size fit all vaak een richtlijn is, heb jij maatje XS dan zal een “one size fits all” dus waarschijnlijk te groot zijn terwijl iemand met maat XL dit item niet past. baakzijn het wel oversized items dus maakt de exacte maat minder belangrijk.

Wil jij snel weten welke algemene confectiemaat bij jou past? Pak je meetlint erbij en vergelijk je maten met onze maattabel. Maar hou met het bestellen van je goede maat ook rekening met dat er verschillende maten gehanteerd worden bij verschillende merken. en je hebt verschillende pasvormen. Je kan ons altijd vragen naar de exacte afmetingen van een bepaald items door ons een whatsapp berichtje te sturen.

Merken hebben verschillende maten en pasvormen, help ;-)

Belangrijk naast je centimeter is het ook goed om rekening te houden met dat maten kunnen verschillen per merk en per pasvorm. Elk merk heeft over het algemeen een maattabel op hun website staan. Zorg dus altijd dat je even goed controleert in welke confectiemaat jouw lichaamsmaten vallen. Een maat M bij het ene merk kan heel goed een maat L bij het andere merk zijn. Vaak zie je dat merken uit Spanje en italie kleiner vallen, bestel hier dus een maatje groter dan je maat uit onze maattabel.Maar ook als je dan het kledingstuk gekozen hebt wat je wil bestellen moet je er rekening mee houden wat de pasvorm is en voor welke confectiemaat je dan dus het beste kan kiezen.

Kies jij bijvoorbeeld voor een top met een A-lijn waarbij de borstwijdte normaal is maar de onderkant vrij wijd is, kan je dus het beste kiezen voor een maat gebaseerd op je borstomvang.

Bij een Slimfit, welke nauw aansluit aan het lichaam, is het ook belangrijk dat je kijkt wat je heupomvang is zodat je top niet te los of te strak aan de boven- en/of onderkant zit.

Een Loose fit daarentegen valt natuurlijk los rond zowel de borsten als de taille en onderkant. Let dus op dat je de maat niet te groot kiest want een Loose fit is heel erg leuk maar het moet niet gaan fladderen rond je lichaam.